זה עלול לקרות לכל אחד מאיתנו. מבאס להיתקע באמצע שום-מקום ולחכות למישהו שיגיע עם רכב חילוץ ויגרור אותנו הביתה. אז מה עושים? כאחד שנתקע פה ושם בעצמו במצבים כאלה, או שרכב עם חבר'ה שהם עצמם נתקעו בגלל תקר, בניתי ערכה אולטימטיבית לתיקון תקרים, והרי ההמלצה שלי לפניכם.
חשוב לזכור לפני הכל: הצמיג שומר על החיים שלכם והוא הדבר היחיד שמחבר בין האופנוע (כשאתם עליו) בעודו דוהר במהירויות תלת ספרתיות על הכביש. אל תשחקו עם החיים שלכם!
הערה סופר חשובה #1: כל האמור לעיל תופס לצמיגי טיובלס (דהיינו ללא פנימית) והוא מתאים לרוב המכריע של דגמי דוקאטי (לא בטוחים? תשאלו). אם יש לכם צמיג עם פנימית (כמו ברוב אופנועי השטח) – הערכות האלה לא יעזרו לכם.
הערה סופר חשובה #2: כל האמור לעיל רלוונטי בפנצ'רים שבהם ניתן לתקן את הצמיג ולהמשיך לנסוע. אם הצמיג קרוע, מרוטש, אם החור ענק מדי, אם הצמיג גמור – אז מן הסתם לא תהיה לכם ברירה אלא לעבור ל- Plan B והוא הזמנת רכב גרר (יש לכם מנוי גרר? אם לא למה אתם מחכים?)
הערה סופר חשובה #3: אחרי תיקון ואחרי שהגעתם הביתה בשלום, חובה להגיע לבעל מקצוע מומחה בתחום כדי שיאבחן את התקר, ואם צריך להחליף את התיקון בתיקון קבוע יותר. אם אין ברירה, תצטרכו להחליף גם את הצמיג (במקרים בהם יש קרע בדופן או במקרה והיו בצמיג כבר שני תיקונים במרחק קטן זה מזה). אל תשחקו עם החיים שלכם!
פטריות או תולעים?
מה ההבדל? תולעים שמחדירים לתוך הצמיג פוסלות בוודאות גבוהה מאוד את הצמיג להמשך שימוש, וזאת בגלל שהן לרוב בעובי שהוא מעל למותר לתיקון צמיג. בנוסף, יש סבירות גבוהה שהן יקרעו רצועות מתכת בתוך הצמיג בעת החדרתן עם כלי מתכת משונן.
לעומתן פטריות – בניגוד לתולעים – מאפשרות לכם לרוב לתקן את הצמיג מבלי לקרוע את הגומי ומבלי לפעור בתוכו חור גדול מהקוטר המותר לתיקון, ומבלי לקרוע את רצועות המתכת בתוכו. כך שתיאורטית, אחרי שתגיעו הביתה ותסעו לפנצ'רמאכער שיתקן לכם את הצמיג עם פטריה קבועה, סביר להניח שתוכלו להמשיך להשתמש בצמיג הזה ולא תהיו מחוייבים להחליף אותו בהכרח (אלא אם הצמיג פסול מלכתחילה, ראו הערה סופר חשובה #3 למעלה!). אם החור הוא גדול מאוד וצריך, אפשר לדחוף לחור שתי פטריות.
בכל מקרה – תיקון דרך איננו תיקון קבע! הקפידו לתקן את הצמיג אצל בעל מקצוע מורשה שיכניס פטרייה (מה שכמובן דורש פירוק מהג'אנט).
ערכת Dyna-Plug ייעודית לאופנוע
ערכה זו כוללת 8 פטריות. זו הערכה האולטימטיבית, קצת יקרה אבל אין משהו טוב יותר מזה, באחריות. היא נכנסת בקלות לפאוץ' או מתחת למושב האופנוע. ניתן לקנות מילוי חוזר אם צריך. חפשו את הדגם הזה הספציפי:
השימוש בערכה פשוט מאוד:
ניתן לרכוש ערכות מילוי נוספות:
אופציה שניה:
ערכת Stop & Go
זו ערכת תיקון מעולה העושה שימוש בפטריות. שיטת ההחדרה של הפטריות לחור בתוך הצמיג שונה מזו של ערכת דיינה-פלאג, אבל היא מעולה ומאפשרת תיקון של פנצ׳רים בשטח, גם אם הקוטר של החור מעט גדול יותר. יש גם גירסה של המוצר המיועדת לרכב, ויש גם גירסה הכוללת קומפרסור לניפוח הגלגל. מן הסתם באופנוע תרצו לקחת את הערכה הקומפקטית יותר.
שימו לב: הגירסה הנמכרת באמזון היא ה״מקורית״ ואילו בעלי אקספרס ניתן למצוא מוצר זהה בעלות מעט נמוכה יותר. לשיקול דעתכם.
חשוב: בעת החדרת הפטרייה לחור היזהרו לא לפצוע את הגומי ולא להרחיב את החור, כדי שלא תגיעו למצב שאי אפשר יהיה לתקן אותו בהמשך עם פטרייה רגילה אצל פנצ'רמאכער.
ניפוח הצמיג – מיכלי לחץ קטנים
אם אתם תקועים בתחנת דלק שיש בה משאבת אוויר אז אתם יכולים כמובן להשתמש במשאבה בתחנה. אבל אתם תקועים באמצע שום מקום תצטרכו משהו שיעזור לכם לנפח את הצמיג חזרה.
אופציה אחת היא שימוש במיכלים גז קטנים כמו של אופניים. מיכל אחד לא מספיק לנפח צמיג של אופנוע, ולכן אני ממליץ לקנות שלישיית מיכלי גד דחוס (15 גרם) בעלות של כ- 40 ש"ח מדקתלון או מכל חנות אופניים.
לזה צריך להוסיף מתאם ר' (ברך) כדי שיהיה אפשר להבריג את המיכלים אל הונטיל של הגלגל של האופנוע, גם הם ניתנים לרכישה בכל חנות אופניים (התמונה רק להמחשה כמובן).
הערה: שימוש במיכלי הגז מקפיא אותם והופך אותם לקרים מאוד. לכן רצוי לעבוד איתם עם כפפות או אמצעי מיגון.
ניפוח הצמיג – קומפרסור חשמלי קומפקטי של Xiaomi
מדובר במוצר קומפקטי של שיאומי שיודע לנפח צמיגי רכב ואופנוע. יש גם מוצרים של חברות אחרות, אבל המוצר של שיאומי הוא מעולה ושווה שיהיה בערכת התיקונים שלכם (רק צריך לזכור להקפיד שיהיה טעון):
אפשר להוסיף מאריך לצינור הניפוח כדי להקל על החיבור לונטיל. לחיבורים אלה יש גם אפשרות להורדת לחץ אוויר, שימושי בימי מסלול או ברכיבת שטח. יש מספר אורכי צינור, לטעמי 20 ס"מ מספיק אבל יש גם ארוכים יותר, לבחירתכם:
כלי עבודה מתקפל מסוג לדרמן או דומה
כדאי מאוד להחזיק בערכה שלכם מולטי-טול כזה שיש בו פלאייר מתקפל. באמצעות הכלי הזה ניתן לשלוף ברגים או מסמרים או ברזלים שתקועים בצמיג, ואז להשתמש בערכת התיקון כדי לתקוע פטרייה במקום החור. לא צריך משהו יקר ולא חייבים לקנות את המותגים היקרים. אפשר בהחלט לקנות כלים כאלה מאתרים סיניים, העיקר שיהיה כלי קומפקטי שנכנס לערכה שלכם, ושיכיל במינימום צבת, קאטר, סכין, מספריים, מברגים וכו'.
הערה: יש גם מולטי-טולס שיש להם ערכות ביטים. אולי מישהו יעדיף דווקא כאלה:
מארז קשיח לאיחסון
יש הרבה אופציות לעניין, וכמובן שגודלו של הפאוץ' תלוי בנפח האיחסון על האופנוע שלכם. קחו דוגמה.
עוד אופציה – עמותת ידידים
מדובר בעמותה הפועלת ללא מטרות רווח ומסייעת לאנשים בכבישים בכל רחבי הארץ. לא בטוח שהם יוכלו לתקן לכם את התקר בגלגל האופנוע, אבל הם בטח ינסו. הקאץ' – הם אינם פועלים בשבתות וחגים.
לכל מקרה חירום שאינו רפואי חייגו 1230 מכל טלפון.
מה לגבי חומרים למילוי הצמיג ומניעת פנצ'רים?
מדובר בהתקנה קבועה בתוך הצמיג שמוסיפה שכבה אוטמת בחלקו הפנימי של הצמיג. זו אופציה שלא מתאימה לכל אחד ולכל סוג אופנוע, ובמיוחד איננה מתאימה לאופנועים ספורטיביים שכן היא פוגעת בזריזות וביצועי האופנוע בגלל הגדלת המשקל הבלתי מוקפץ והמשקל המסתובב.
מה לגבי תרסיסי פאסט?
לפעמים תרסיסים כאלה יכולים לעזור, אבל מניסיוני – מבלי לסתום קודם את החור הפעור הגומי הם לא יהיו יעילים, שכן כל האוויר יברח דרך החור ביחד עם הנוזל. בנוסף כדאי לדעת ששימוש בתרסיסים כמו פאסט עשוי להרוס את חיישני לחץ האוויר המוטמעים בגלגלים של חלק מהאופנועים, לכן הוא לא מומלץ אלא כאמצעי אחרון בהחלט.
הערה: יש תרסיסים המכילים חומר שהוא TPMS Friendly דהיינו לא פוגע בחיישני לחץ האוויר. בדקו באיזה מהם אתם עומדים להשתמש.
גילוי נאות: חלק מהלינקים בדף זה משתמשים בחשבון שותפים שיש לי באותם אתרים. אם תקנו דרכם – לכם זה יעלה אותו דבר, ואני אקבל כמה אגורות. אם אתם מעדיפים לחפש את המוצרים בעצמכם זו כמובן אופציה לגיטימית. תודה!